KUCHNIA

Grzybki z nadziewanych jajek w sosie tatarskim

Będą ozdobą każdego wielkanocnego stołu i przy tym są bardzo smaczne 🙂

Składniki:
6-8  jajek, ugotowanych na twardo
3 saszetki herbaty ekspresowej
1 średni ogórek konserwowy, pokrojony w małą kostkę
40 g (2 duże plasterki) szynki, pokrojonej w drobną kostkę
2 łyżki majonezu 
1/2 łyżeczki musztardy 
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka posiekanego z każdego: koperek i szczypiorek 

Wykonanie:

Z jajek odetnij około 1/3 (2 cm) ich wysokości z szerszej strony. Z odciętej części wyjmij żółtka i włóż je do średniej miski.  

W małym garnku zagotuj 1 litr wody. Do gotującej się wody włóż 3 saszetki herbaty ekspresowej oraz odcięte białka (późniejsze kapelusze). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw białka jeszcze na 15 minut w wodzie, żeby kolor był bardziej intensywny, ciemnobrązowy. Po tym czasie wyjmij je ostrożnie łyżką cedzakową na talerzyk.

Z jajek wyjmij żółtka, włóż do miski, zmiażdż widelcem, następnie dodaj  majonez, chrzan, musztardę, pokrojony ogórek, szynkę, koperek i szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Farszem nadziej jajka, ułóż obciętą częścią do dołu, na talerzu wypełnionym kilkoma łyżkami sosu tatarskiego i przykryj zabarwionymi na brązowo kapelusikami. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem i/lub listkami natki pietruszki.

Smacznego!

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: