Zupa z przepisu mojej babci. Taką podawano u nas w rodzinnym domu. Smakuje mi wciąż tak samo jak dawniej, kiedy byłam dzieckiem.
Składniki:
- 3 litry wody
- 300 g żółtego łuskanego grochu
- 300 g wędzonych żeberek
- 150 g kiełbasy pokrojonej w kostkę lub półplasterki
- 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, jedna starta na dużych oczkach tarki, a druga pokrojona w plasterki
- 1 korzeń pietruszki starty na dużych oczkach tarki
- 1/4 korzenia selera startego na dużych oczkach tarki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 pora pokrojonego w półplasterki
- 3 ząbki czosnku starte na małych oczkach tarki lub przeciśnięte przez praskę
- 1 kostka bulionowa
- 1 łyżka domowej lub kupnej Vegety
- 3 – 4 łyżki majeranku suszonego
- 1 łyżka oleju
- 4 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz mielony do smaku
- do dekoracji (opcjonalnie) :kilka plasterków usmażonego boczku, natka pietruszki
Wykonanie:
Do garnka z 3 litrami osolonej wody ( 1 łyżka) włóż wędzone żeberka . Gotuj ok. 25 minut, wsyp łuskany groch, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę bulionową i Vegetę. Gotuj, aż groch zmięknie ( w moim przypadku około 1 godziny).
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kiełbasę. Po chwili dodaj starte warzywa oraz por i cebulę. Smaż razem jeszcze kilka minut aż się zrumienią.
Kiedy groch będzie już miękki, do garnka dodaj zawartość patelni, dorzuć ziemniaki i gotuj około 10-15 minut. Dodaj do zupy starty czosnek. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem i gotuj jeszcze 5 minut.
Smacznego
Leave a Reply