KUCHNIA

Grochówka

Zupa z przepisu mojej babci. Taką podawano u nas w rodzinnym domu. Smakuje mi wciąż tak samo jak dawniej, kiedy byłam dzieckiem.

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 300 g żółtego łuskanego grochu
  • 300 g wędzonych żeberek
  • 150 g kiełbasy pokrojonej w kostkę lub półplasterki
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki, jedna starta na dużych oczkach tarki, a druga pokrojona w plasterki
  • 1 korzeń pietruszki starty na dużych oczkach tarki
  • 1/4 korzenia selera startego na dużych oczkach tarki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1/2 pora pokrojonego w półplasterki
  • 3 ząbki czosnku starte na małych oczkach tarki lub przeciśnięte przez praskę
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 łyżka domowej lub kupnej Vegety
  • 3 – 4 łyżki majeranku suszonego
  • 1 łyżka oleju
  • 4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz mielony do smaku
  • do dekoracji (opcjonalnie) :kilka plasterków usmażonego boczku, natka pietruszki

Wykonanie:
Do garnka z 3 litrami osolonej wody ( 1 łyżka) włóż wędzone żeberka . Gotuj ok. 25 minut, wsyp łuskany groch, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę bulionową i Vegetę. Gotuj, aż groch zmięknie ( w moim przypadku około 1 godziny).
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kiełbasę. Po chwili dodaj starte warzywa oraz por i cebulę. Smaż razem jeszcze kilka minut aż się zrumienią.
Kiedy groch będzie już miękki, do garnka dodaj zawartość patelni, dorzuć ziemniaki i gotuj około 10-15 minut. Dodaj do zupy starty czosnek. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem i gotuj jeszcze 5 minut.

Smacznego 🙂

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: