KUCHNIA

Ziemniaki księżnej

Work

Ziemniaki księżnej to danie kuchni francuskiej -zapiekane ziemniaczane rozetki.

Myślę, że jest to naprawdę fajny sposób na eleganckie podanie ziemniaków w trochę mniej tradycyjnej wersji. Stanowią piękną ozdobę na talerzu każdej potrawy. Zarówno smażone, jak i pieczone mięsa w ich towarzystwie nabiorą bardziej odświętnego stylu.

Polecam 🙂

Składniki:
1kg ziemniaków,
1 jajko
2 żółtka
80 ml śmietanki 35 %
2 pełne łyżki masła
1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie (1/2 łyżki soli). Następnie odcedź i przeciśnij przez praskę lub utłucz tłuczkiem do ziemniaków.
Dodaj śmietankę, masło, jajko i 1 żółtko. Dopraw startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.
Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Masę ziemniaczną przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj z rękawa cukierniczego rozetki.
Drugie żółtko wymieszaj z 2 łyżkami mleka i posmaruj nim delikatnie ziemniaczane rozetki.
Piecz w 200 stopniach Celsjusza około 30 minut, aż ziemniaki będą zarumienione.

Smacznego ❤

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: