KUCHNIA

Biscotti

Kilka lat temu zasmakowałam w twardych migdałowych ciastkach rodem z Toskanii, które da się ugryźć dopiero po namoczeniu w gorącej kawie, herbacie lub kakao. Albo w winie Vin Santo 😉 Jakiś czas potem dostałam od koleżanki przepis i sama zaczęłam piec biscotti:

Składniki
200 g migdałów
skórka otarta z 1 cytryny
3 jajka
250 g cukru
3 łyżki cukru waniliowego
około 400 g mąki
½ paczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka masła
1 szczypta soli

Wykonanie
Migdały uprażyć krótko na suchej patelni ciągle mieszając. Wystudzić.

Piekarnik rozgrzać do 175oC, blachę wysmarować masłem (lub wyłożyć papierem do pieczenia). W misce wymieszać żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną masę. Stopniowo dodawać pianę z białek do kremu z żółtek delikatnie mieszając.

Skórkę cytrynową wymieszać z migdałami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i zagnieść gładkie ciasto.

Uformować z ciasta wałeczki o średnicy 2 cm i układać na blasze. Piec w rozgrzanym piekarniku około 35 min, aż lekką zbrązowieją. Wyjąć i natychmiast pokroić w 1 cm poprzeczne kawałki. Ostudzić.

Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.

Foto:  pathlost/Flickr/CC BY-NC 2.0

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Leave a Reply

%d bloggers like this: