Chłodnik litewski to zupa podawana na zimno, która jest tradycyjną potrawą zarówno polską, jak i litewską. Podstawę chłodnika litewskiego stanowi botwina połączona z maślanką, kefirem bądź kwaśną śmietaną ( ja najbardziej lubię połączyć wszystkie te trzy skłaniki razem) oraz ze świeżym ogórkiem i rzodkiewką doprawiona czosnkiem i świeżym koperkiem 🙂
Składniki:
1 litr wody
1 duży pęczek botwiny wraz z buraczkami (razem 400 g = 200 g buraczków + 200 g liści z łodygami)
1 pęczek rzodkiewki
200 g świeżego ogórka, obrany i pokrojony w małą kostkę
1 łyżka cukru ( lub do smaku)
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny ( lub więcej, do smaku)
2 duże ząbki czosnku, starty na małych oczkach tarki lub przeciśnięty przez praskę
pęczek posiekanego koperku
500 ml kefiru
200 ml maślanki
2 pełne łyżki śmietany kwaśnej 14 %
kilka gałązek szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 jajko na osobę, ugotowane na twardo
Wykonanie:
Ugotuj jajka na twardo. Odstaw na pózniej.
Botwinkę dokładnie umyj. Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Łodygi botwinki wraz liśćmi pokrój drobno. Włóż całość do garnka i zalej wodą (1 litr , tak by przykryła warzywa. Doprowadz do wrzenia, zmniejsz płomień palnika i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez około 15 minut. Dopraw cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ostudz (ja, jak mi się śpieszy to wkładam garnek z botwiną do zimnej wody).
Do ostudzonej botwiny dodaj kefir, maślankę i kwaśną śmietanę oraz starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, szczypiorek oraz pokrojone w kostkę ogórki (wcześniej obrane ze skórki) i pokrojoną w kostkę rzodkiewkę.
Chłodnik litewski odstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły. Przed podaniem dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
Zupę podawaj w bulionetce lub w głębokim talerzu z połówkami jajka na twardo i posiekanym szczypiorkiem, a także posiekaną rzodkiewką i ogórkiem.
Smacznego ❤
Leave a Reply