KUCHNIA

Cudowne rozmnożenie

Rozmnażanie to w ogóle fantastyczna sprawa! Nie dość, że przyjemne, to jeszcze „efekt końcowy” fantastyczny! Wczoraj, np. byli u nas znajomi z dziećmi. Do niedawna mieli troje, a od niecałego miesiąca mają czworo. Rozmnożyły im się cudownie te dzieciaki. Cudowne dzieciaki. Ten mały jest po prostu… no taki, taki… Ech… Brak słów… Nie chcieli go jednak nam zostawić …

To tak tytułem wstępu, bo tak właściwie to o rozmnażaniu jedzenia chciałam napisać.

Znacie biblijną opowieść, jak prorok Eliasz kazał biednej wdowie przygotować z resztek mąki jedzenie dla niego? I w nagrodę za zaufanie i wiarę otrzymała nagrodę: dzban z mąką i oliwa nigdy się nie kończyły. Jezus cudownie rozmnożył chleb i ryby. To są prawdziwe cuda…

Czasem jednak i zwykła, szara matka musi jedzenie „cudownie” rozmnożyć. Niby każdy do zupy wody dolać potrafi, ale co zrobić, jak pół kilograma mięsa mielonego ma wystarczyć dla sporej gromadki osób? Było o przemycaniu, o złodziejach…. Tym razem o fałszowaniu kotletów mielonych.

Marysia uwielbia kotlety. Właściwie ona uwielbia chyba każde „mięsko”. Ponieważ chwilowo nie trąbią w mediach o ptasich grypach i świńskich anginach, to cena mięsa raczej rośnie, niż spada. A czasem chcemy zrobić obiad na dwa dni, albo gości się spodziewamy. A skoro Marysia uwielbia kotlety, to trzeba się zatroszczyć, żeby i dla niej starczyło, i dla gości. Dlatego sfałszujemy kotlety mielone.

Umiecie robić kotlety mielone? Fałszywe zróbcie tak samo, jak te „prawdziwe” – jedyna różnica jest taka, że do fałszywych należy dodać ugotowaną kaszę jaglaną.

Jeśli nie umiecie robić kotletów mielonych lub chcecie wypróbować nasz sposób ich przyrządzania, to skorzystajcie z poniższego przepisu.

Składniki

0,5 kg mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej)
2/3 szklanki kaszy jaglanej
2 jajka
Czerstwa bułeczka namoczona w mleku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżka oregano
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki kurkumy
2-3 ząbki czosnku
2 cebule
Bułka tarta do obtoczenia kotletów.

Wskazówki

Bułeczkę namoczyć w mleku. Przygotować kaszę jaglaną, wrzucić do dużej miski i zostawić do przestudzenia. Cebulę drobniutko posiekać i zeszklić na patelni (na małej ilości oleju). Dodać do kaszy. Kiedy kasza i cebula będą już przestudzone, dodać mięso, jajka, sól, przyprawy, wycisnąć czosnek. Całość dobrze wyrobić. Uformować kotlety. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.

Foto:viZZZual.com / Foter.com / CC BY

O autorze

Dominika Mazur

W pierwszej kolejności żona i matka – tu na ziemi – trójki dzieci. Z wykształcenia polonistka. Fanka literatury i języka czeskiego, dobrej kuchni i robionej przez męża kawy. Autorka bloga meamanu.pl

Leave a Reply

%d bloggers like this: