Większość z nas stara się oszczędzać. Czasem z konieczności, czasem z rozsądku. Oszczędzamy prąd, wodę, gaz, jedzenie. Racjonalnie gospodarując budżetem domowym i przestrzegając kilku zasad można wydawać zdecydowanie mniej. Zastanówmy się nad zakupami żywnościowymi.
Na podstawie praktyki własnej opracowałam i stosuję kilka zasad, dzięki którym wydajemy mniej na żywność.
Produkty markowe i bazary
– kupuj żywność w tanich sklepach sieciowych a warzywa i owoce na bazarach bezpośrednio od rolnika w czasie gdy jest na nie sezon;
– zawsze sprawdzaj cenę za kilogram (często okazuje się, że opakowanie większe kosztuje więcej za kilogram niż mniejsze opakowanie, ale czasem jest dokładnie odwrotnie);
– unikaj kupowania produktów markowych;
-zaprzyjaźnij się z markami własnymi sklepów (bardzo często są to produkty dobrej jakości za relatywnie niską cenę: makaron za 2 zł za kilogram może niewiele się różnić od tego markowego za 3,5 zł za 500 g);
– często pod marką własną ukrywają się produkty znanych firm, które w oryginalnym opakowaniu kosztują kilka złoty więcej;
Jedz zdrowo
– przejdź na zdrowsze żywienie i rzadziej spożywaj mięso na korzyść kasz, ryżu, warzyw;
– jedz więcej zup, które są pożywne i tanie;
– gotuj na zapas i zamrażaj (większość potraw można spokojnie zamrozić: kotlety mielone, schabowe, naleśniki, bigos, pierogi);
– mięso, na którym gotujemy zupę (można też gotować świetne zupy bez mięsa), wykorzystaj do drugiego dania lub włóż do zamrażarki a po zgromadzeniu większej ilości zrób pierogi, naleśniki z mięsem bądź pyszną zapiekankę;
– możesz zrezygnować lub ograniczyć ser żółty, który jest drogi i zawiera dużo cholesterolu (jeśli robisz dla gości kanapki z serem żółtym zetrzyj go na drobnej tarce, zużyjesz go wtedy znacznie mniej), możesz również ser żółty zastąpić białym twarogiem;
– zrezygnuj z napojów gazowanych, które nie dość, że niezdrowe to jeszcze potrafią nieźle nadszarpnąć domowy budżet (możesz je zastąpić wodą z cytryną, która świetnie alkalizuje organizm z reguły zakwaszony przez niezdrową dietę);
– w miarę możliwości przygotuj przetwory na zimę, są znacznie tańsze niż kupowane w sklepie;
– chleb możesz upiec sama, jest zdrowszy i bardzo długo zachowuje świeżość;
– jeśli nie możesz zrezygnować ze słodyczy to zrób je sama;
Zaprzyjaźnij się z promocjami
– zrób sobie własną listę produktów o sprawdzonej jakości i dobrej cenie;
– planuj jadłospis na tydzień z góry i na tej podstawie zrób sobie listę zakupów;
– do sklepu bierz ZAWSZE przygotowaną wcześniej listę zakupów i nie kupuj nic więcej;
– kupuj żywność jak najmniej przetworzoną (np. nie kupuj włoszczyzny w pęczkach tylko osobno pojedyncze warzywa, kurczaki w całości i porcjuj, przykład już wkrótce);
– korzystaj z promocji zwłaszcza na mięso, możesz go kupić więcej i poporcjować surowe bądź w formie przetworzonej;
– zapisuj wydatki, łatwiej będzie je kontrolować;
– planuj, planuj, planuj – zakupy w emocjach nie będą oszczędne.
Photo credit: Masahiro Ihara / Foter / CC BY
Leave a Reply