KUCHNIA

Prosty, szybki, zdrowy deser owocowy

Imieniny synka. A ja – wyrodna matka? – nieprzygotowana kulinarnie. Więc rozglądam się po kuchni, zaglądam do lodówki – i wyciągam, co tam mam. Tak powstał ten deser. Kiedy robiłam zdjęcie, mąż skomentował: „Ale na zdjęciu nie widać pyszności”. Tak, zasadnicza „pyszność” jest pod owocami ułożonymi na wierzchu. Przekonajcie się sami!

 Porcja dla 3 osób

 Składniki:

  • 1 miękkie mango
  • 1 duża miękka gruszka
  • kilka łyżek nasion chia
  • miękkie owoce w całości lub pokrojone na kawałki (np. maliny, jagody, borówki, brzoskwinie, nektarynki)
  • syrop klonowy, cynamon, zmielone siemię lniane (opcjonalnie)
  1. Mango i gruszkę obrać i pokroić na nie za duże kawałki. Umieścić je w wysokim naczyniu i zblendować na gładko (zrobi się taki owocowy sos).
  2. Do zblendowanych owoców wrzucić nasiona chia i odstawić na ok. 10 minut, aż nasiona spęcznieją i owocowy sos zmieni się w dość gęstą, ale wciąż płynną masę.
  3. Masę rozłożyć do miseczek. Na wierzchu ułożyć owoce.
  4. Można podawać polane syropem klonowym albo posypane cynamonem. Posypanie odrobiną zmielonego siemienia lnianego podniesie walory odżywcze deseru.

SMACZNEGO!

Foto: Autorka

O autorze

Magdalena Cicha-Kłak

Z wykształcenia – polonistka, z zawodu – redaktor wydawniczy, z konieczności – znawca amator zdrowej kuchni (od ponad 20 lat choruje na stwardnienie rozsiane, które leczy m.in. dietą). Przez krótki czas studiowała także teologię. Odbyła formację ignacjańską (ćwiczenia duchowne św. Ignacego) i na co dzień stara się żyć tą duchowością. Pasjonatka książek, haftu krzyżykowego i dobrego jedzenia. Żona i mama.

Leave a Reply

%d bloggers like this: