Prosto, domowo i ze smakiem. Domowy majonez robi się błyskawicznie. Potrzebujesz kilkanaście wolnych sekund oraz blendera. Naprawdę, nie żartuję
Składniki:
1 jajko
200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
3/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
W wysokim , wąskim szklanym naczyniu za pomocą ręcznego blendera zrób majonez ( jeżeli nie posiadasz blendera możesz użyć rózgę kuchenną). Włóż składniki do naczynia w tej kolejności: musztardę, sól, sok z cytryny, jajko i olej. Miksuj ręcznym blenderem aż konsystencja zrobi się kremowa (majonezowa). Zajmie Ci to niecałą minutę. Gdy masa uzyska pożądaną gęstość i konsystencję, przełóż majonez do miseczki lub słoika. Przechowuj w lodówce.
Pamiętaj, że należy go zjeść jak najszybciej. Domowy majonez nie zawiera konserwantów, więc psuje się znacznie szybciej niż majonez ze sklepu.
Smacznego
Leave a Reply