KUCHNIA

Domowy majonez

Palce lizać. A na święta jak znalazł.

Prosto, domowo i ze smakiem. Domowy majonez robi się błyskawicznie. Potrzebujesz kilkanaście wolnych sekund oraz blendera. Naprawdę, nie żartuję ?

Składniki:

1 jajko

200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy

3/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

W wysokim , wąskim szklanym naczyniu za pomocą ręcznego blendera zrób majonez ( jeżeli nie posiadasz blendera możesz użyć rózgę kuchenną). Włóż składniki do naczynia w tej kolejności: musztardę, sól, sok z cytryny, jajko i olej. Miksuj ręcznym blenderem aż konsystencja zrobi się kremowa (majonezowa). Zajmie Ci to niecałą minutę. Gdy masa uzyska pożądaną gęstość i konsystencję, przełóż majonez do miseczki lub słoika. Przechowuj w lodówce.

Pamiętaj, że należy go zjeść jak najszybciej. Domowy majonez nie zawiera konserwantów, więc psuje się znacznie szybciej niż majonez ze sklepu.

Smacznego ?

O autorze

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: