KUCHNIA

Kurczak po tajsku

To danie to delikatna potrawa tajska. Tego typu potrawy są szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, pełne warzyw i odrobiny mięsa. Stykam się z nimi dość często i jestem pod ich wrażeniem. To danie jest rewelacyjne. Po jego zjedzeniu jest się usatysfakcjonowanym smakowo i najedzonym 🙂

Składniki:

2 piersi kurczaka

120 g pieczarek (okolo 6-7 szt.)

4 ząbki czosnku, starty na małych oczkach tarki

2 łodyżki szczypiorku, poszatkowany

1 czerwona zwykła papryka lub 1 czerwona ostra papryczka, jeżeli lubisz ostre smaki, pokrojona w kostkę

200 g groszku cukrowego lub groszku śnieżnego 1/2 szklanki kiełków fasoli (bean sprouts)

1 marchewka, pokrojona w cieniutkie słupki

1 pełna garść świeżej kolendry ( lub natki pietruszki), poszatkowana, 1 łyżka świeżo startego korzenia imbiru, starta skórka z 1 limonki

1/2 czerwonej cebuli, pokrojona w dużą kostkę

1/2 szklanki orzechów nerkowca

7 łyżek Oyster sos (sos ostrygowy,dostepny w dużym markecie na chinskim stoisku)

2 łyżki sosu sojowego

4 łyżki oleju kokosowego

Wykonanie:

Pokrój kurczaka na cienkie plastry wszeż. Włóż do miski i wymieszaj z sosem sojowym i roztartym czosnkiem. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.Obraną marchewkaę pokrój na cienkie słupki. Szczypiorek poszatkuj, obierz groszek z włókien, czerwoną paprykę pokrój w bardzo drobną kostkę, czerwoną cebulę pokrój w grubszą kostkę, obrany imbir zetrzyj na drobnej tarce.W woku ( z którego ja korzystałam) lub na głębszej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego, usmaż na nim zamarynowane wcześniej, pokrojone w plastry piersi kurczaka (okolo 5-10 min.) Odłóż na bok. Dodaj do woka lub pateni pozostale 2 łyżki oleju kokosowego, zwieksz temperature. Usmaż na nim czerwoną paprykę (słodką lub ostrą, według Twojego gustu) razem z imbirem przez 1 minutę. Dodaj warzywa zaczynając od cebuli, następnie marchew, pieczarki, groszek cukrowy lub groch snieżny, szczypiorek i orzechy nerkowca. Dodaj startą skórkę z limonki i dokładnie wszystko wymieszaj. Smaż 1 minutę. Dodaj teraz kiełki fasoli (bean sprouts) i posiekaną świeżą kolendre lub natka pietruszki. Dodaj do warzyw usmażony wcześniej kurczak razem z sokiem, który się z niego wydzielił. Dodaj Oyster sos i znów dobrze wymieszaj.Podawaj na ryżu białym lub na brązowym (w zdrowszej wersji).Smacznego ❤️

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: