KUCHNIA

Mango serniczek bez pieczenia

Zapraszam miłośników mango do spróbowania tego smacznego i bardzo łatwego w wykonaniu sernikowego torciku – bez pieczenia 🙂

Składniki:
600 g biszkoptów typu „ladyfingers” ( takie jak do tiramisiu)

Masa serowa:
3 mango świeże , obrane i pokrojone w drobną kostkę
450 gram sera Philadelphia
1.5 szklanki śmietanki kremówki 36%
2/3 szklanki cukru

Galaretka na wierzch torciku:
1/2 szklanki syropu z mango (można wycisnąć ze świeżego owocu albo kupić gotowy syrop)
1/2 szklanki soku pomarańczowego
85 g żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
2 łyżki rumu albo likieru pomarańczowego

Dekoracja:
śmietanka kremówka 36%
świeże listki mięty
kawałeczki mango albo inne owoce np. leśne

Wykonanie – Ciasto Serowe:
Obierz i pokrój na małe cząstki mango. W średniej misce za pomocą rózgi kuchennej ubij ser Philadelphia z cukrem i do tej masy dodaj ubitą na sztywno śmietanę i bardzo delikatnie wymieszaj za pomoca szpatułki. Masa ma wyglądać jak pudding (budyń). Włóż pokrojone mango do masy i również delikatnie wymieszaj.
Każdy biszkopt tylko z jednej strony zamocz bardzo szybko w syropie z mango albo rumie i ukladaj wokół ścianek i wyłóż dno okraglej blachy „tortownicy”.
Wlej ciasto serowe do środka i używając szpatułki wyrównaj wierzch ciasta.
Włóż do lodówki i chłodz przez cały czas przygotowywania nastepnej warstwy czyli galaretki.

Galaretka:
Zmieszaj razem soki w misce i posyp po wierzu żelatynę. Odczekaj minute i połącz to z gorącą wodą i rumem/likierem pomarańczowym, mieszaj bardzo wolno przez 1 minutę. Odstaw na 15 minut do ostygnięcia.
Kiedy galaretka osiągnie temperaturę pokojową powoli wlewaj ją za pomoca odwróconej do „góry nogami” łyżki na wyciągnięte z lodówki ciasto serowe.
Galaretka powinna całkowicie pokryć ciasto.
Włóż z powrotem do lodówki na minimum 1 godzine ( ja trzymałam dłużej)
Udekoruj wierzch ciasta ubitą śmietaną, kawałkami mango ( lub innymy owocami) i listkami świeżej mięty ( pamietaj że świeże listki szybko więdną więc dodaj je krótko przed podaniem).

Rada:
Możesz do tego przepisu użyć owoców mrożonych zamiast świeżych.

Smacznego ❤️

O autorze

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: