Ekspresowe i pyszne!
Składniki:
2 opakowania waniliowego serka homogenizowanego (po 140 g każdy – użyj maksymalnie 300 g serka)
1 duże jajko w temperaturze pokojowej
225 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru z wanilią
Dodatkowo:
1 l oleju (do smażenia)
cukier puder (do obtoczenia pączuszków)
Wykonanie:
Wlej 1 litr oleju do dużego i szerokiego rondla.
W średniej misce wymieszaj serki homogenizowane razem z jajkiem. Dodaj do miski mąkę, proszek do pieczenia i cukier – wymieszaj łyżką. Ciasto po wymieszaniu będzie kleiste i lekkie – jeśli ciasto jest zbyt gęste – dodaj odrobinę mleka.
Na płaski talerzyk nalej trochę oleju, dotknij wnętrzem dłoni, a następnie rozsmaruj cienką warstwę na obydwu dłoniach. Nabieraj łyżeczką czubate porcje ciasta, a następnie natłuszczonymi dłońmi tocz z niego kuleczki, wkładaj je od razu na gorący tłuszcz, który powinien mieć temperaturę nie wyższą niż 175 stopni Celsjusza. Pączusie powinny w miarę swobodnie pływać, wtedy same się obrócą w trakcie smażenia.
Wyjmij usmażone na papierowy ręcznik, żeby ociekły z tłuszczu. Zaraz po usmażeniu pączki są z wierzchu lekko twardawe, ale gdy je obtoczysz w cukrze pudrze ładnie zmiękną.
Smacznego!
Notatka:
Jeśli pączusie smażą się zbyt mocno – zmniejsz temperaturę pod rondlem.
Foto: Autorka
Leave a Reply