Przepis jest idealnym pomysłem dla wszystkich rodziców i opiekunów, którzy pragną w mądry sposób wzbogacić dietę swoich maluchów! Szczególnie arsenał ich zdrowych słodkości! Pamiętajmy, że ten przepis jest tylko inspiracją, więc jeżeli występują u ciebie pewne alergie pokarmowe na składniki zawarte w przepisie, to zawsze możesz je zamienić na inne.
Składniki na ok. 12 szt muffinek
składniki suche:
1 szklanka mąki orkiszowej lub ryżowej
1/3 szklanki mąki koksowej
1/3 szklanki mąki jaglanej
1/3 szklanki mąki kasztanowej
szczypta soli himalajskiej
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
1/3 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
składniki mokre:
skórka utarta z 1 cytryny
suszona żurawina (opcjonalnie)
płatki róży do posypania (opcjonalnie)
3/4 szklanki maślanki
3/4 szklanki mleka roślinnego
4 łyżki oleju kokosowego lub innego dowolnego
Przygotowanie:
Składniki powinny być najlepiej w temperaturze pokojowej. Wszystkie suche składniki wymieszaj w jednej misce. W drugiej misce wymieszaj pozostałe składniki mokre.
Połącz wszystko i w razie potrzeby dodaj odpowiednią ilość dowolnej mąki lub mleka roślinnego aby uzyskać właściwą konsystencję. Nie powinna być zbyt rzadka.
Piecz muffiny ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
Jeszcze ciepłe posyp płatkami róży.
Na zdrowie!
Leave a Reply