Składniki:
290 g mąki
150 g cukru (można więcej jak ktoś lubi)
200 g masła
125 ml mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
4 jajka
2 łyżki powideł lub dżemu (smak dowolny – ja użyłam powidła jabłkowe)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 duże jabłko, obrane i starte na tarce o dużych otworach
Dodatkowo:
masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy
wiórki kokosowe i listki mięty do dekoracji
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
Mleko, masło, czekoladę pokruszoną i kakao rozpuść, ale nie zagotuj i odstaw do wystudzenia.
Do przestudzonej masy dodaj żółtka, powidła i krótko zmiksuj, następnie dodaj przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem i sodą, a na końcu starte jabłko. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj szpatułką z ciastem. Ciasto przelej do tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i piecz 50 minut w temperatura 180 stopni. Przestudzone ciasto polej polewą czekoladową (przepis poniżej), posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj listkami mięty.
Smacznego 🙂
Polewa czekoladowa
Składniki:
100 g masła
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1/2 tabliczki gorzkiej ciemnej czekolady 70 – 90%
2 łyżki mleka
Wykonanie:
Składniki rozpuść na wolnym ogniu stale mieszając, aż do uzyskania średniej gęstości, nie zagotuj.
Polej polewą upieczony murzynek i posyp wiórkami kokosowymi.
Foto: Autorka
Leave a Reply