KUCHNIA

Murzynek z jabłkiem

Składniki:
290 g mąki
150 g cukru (można więcej jak ktoś lubi)
200 g masła
125 ml  mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
4 jajka
2 łyżki powideł lub dżemu (smak dowolny – ja użyłam powidła jabłkowe)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 duże jabłko, obrane i starte na tarce o dużych otworach

Dodatkowo:
masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy
wiórki kokosowe i listki mięty do dekoracji

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
Mleko, masło, czekoladę pokruszoną i kakao rozpuść, ale nie zagotuj i odstaw do wystudzenia.
Do przestudzonej masy dodaj żółtka, powidła i krótko zmiksuj, następnie dodaj przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem i sodą, a na końcu starte jabłko. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj szpatułką z ciastem. Ciasto przelej do tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i piecz 50 minut w temperatura 180 stopni. Przestudzone ciasto polej polewą czekoladową (przepis poniżej), posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj listkami mięty.
Smacznego 🙂

Polewa czekoladowa

Składniki:
100 g  masła
2 łyżki  cukru
2 łyżki kakao
1/2 tabliczki gorzkiej ciemnej czekolady 70 – 90%
2 łyżki mleka 

Wykonanie:
Składniki rozpuść  na wolnym ogniu stale mieszając, aż do uzyskania średniej gęstości, nie zagotuj.
Polej  polewą upieczony murzynek i posyp wiórkami kokosowymi.

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: