KUCHNIA

Naleśniki tiramisu

Przepyszny deser, ale również dobry pomysł na drugie śniadanie (lunch) 🙂

Składniki na ciasto:
4 jajka
1 szklanka mleka 3.25%
1/4 szklanki wody przegotowanej
50 g masła, rozpuść
1 szklanka (150 g) mąki 
9 g cukru waniliowego
20 g  bardzo ciemnego kakao 
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
250 g serka mascarpone 
200 ml śmietanka 35%
90 g cukru pudru 
10 ml esencji waniliowej (przepis na domową esencję)
150 g paluszków biszkoptowych  

Dodatkowo:
1 duża filiżanka kawy espresso 
2 łyżki likieru Amaretto (opcjonalnie)

Wykonanie:
Mleko i jajka ubij  razem mikserem. Następnie w kolejności dodaj wodę, masło, mąkę, kakao, cukier waniliowy i sól. Miksuj ciasto  na gładką masę, by pozbyć się ewentualnych grudek (około 2 minuty). Ciasto odstaw na 15  minut, by odpoczęło i  uzyskało idealną konsystencję. 

Na talerzyk wylej olej. Ręcznik papierowy zgnieć w ręku w kulę. Zanurz go w oleju a następnie posmaruj rozgrzaną patelnie. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Przy każdym nalewaniu porcji na naleśnika podnieś patelnię nad palnik. Od razu porusz patelnią , ruchem okrężnym,  tak by ciasto rozeszło się po całej powierzchni.
Naleśniki powinny być cienkie. Smaż (około 1 -2  minut) aż od spodu się przyrumieni, a z wierzchu ciasto się zetnie tj. nie będzie już płynne (poruszaj patelnią i jeżeli naleśnik zacznie się przesuwać to już jest  gotowy – nie smaż naleśnika z drugiej strony).  W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki. Gotowe naleśniki przekładaj na talerz.

Wykonanie nadzienia:
W średniej misce zmiksuj razem ser mascarpone na krem, dodaj śmietankę i ubijaj razem aż składniki się połączą.

Nadziewanie naleśnika:
Espresso wymieszaj z likierem Amaretto (opcjonalnie).
Na środku przestudzonego naleśnika nałóż 1 pełną łyżkę kremu i lekko rozsmaruj (ale nie na całym naleśniku, tylko na środku). Na krem nałóż zamoczony w espresso z dwóch stron paluszek biszkoptowy (zrób to szybko, żeby się nie rozpadł), załóż do środka boczne brzegi naleśnika i zwijaj jak krokiet.
Wstaw gotowe, zwinięte naleśniki do lodówki na 45 minut.
Podawaj posypane kakao i udekorowane świeżymi malinami i listkami mięty.
Smacznego 🙂

Notatka:
Opcjonalnie (dla dorosłych) – gdyby zostało Ci trochę kremu, możesz dodać  do niego 1 – 2 łyżki likieru Amaretto i podać obok w małym naczynku do polania naleśników.

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: