KUCHNIA

Pancakes bananowo-orzechowe

Proste, zdrowe placuszki, bez cukru i mąki, robione tylko z CZTERECH składników: orzechów, dojrzałych bananów, płatków owsianych i jajka. Idealny sposób na zużycie dojrzałych bananów.

pastedGraphic.png Z tego przepisu wychodzą  3 placki. 

Składniki:
1 dojrzały banan, im dojrzalszy, tym lepiej
2 łyżki płatków owsianych
1 duże jajko
2 łyżki posiekanych orzechów pekanów + kilka całych do dekoracji
masło do smażenia
syrop klonowy lub miód płynny  – można pominąć

Wykonanie:
Rozetrzyj banany widelcem w średniej misce aż do gładkości. Dodaj jajko i płatki owsiane i dobrze wymieszaj.
Rozgrzej masło na dużej teflonowej patelni. Nakładaj dużą łyżką placki, na wierzch każdego ułóż kilka orzechów. Smaż na małym ogniu  (ważne!!) 2-3 minuty z jednej strony, odwróć na drugą stronę (ostrożnie, placuszki są bardzo delikatne) i smaż 2 minuty.
Układaj na talerzu po trzy pancakes, jeden na drugim, posyp na górze orzechami i możesz polać syropem klonowym lub płynnym miodem (jeśli chcesz, według uznania, ale nie jest to konieczne).

Smacznego  pastedGraphic.png

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

1 Komentarz

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: