KUCHNIA

Pasta z soczewicy

Ta pyszna i ostra pasta jest stałym składnikiem naszego śniadaniowego menu. Doskonale pasuje i do bułek i do żytniego chleba. Mniam!

I WARIANT

1 szklanka czerwonej soczewicy
15 kawałków suszonych pomidorów
4 łyżki oliwy (z pomidorów, jeżeli były w oliwie) + trochę do duszenia cebuli
2 ząbki czosnku
mała cebulka lub kawałek pora
świeżo mielony pieprz, sól, sól ziołowa

Soczewicę opłukać, zalać w garnku wodą w takiej ilości, żeby zakryła ziarna i na niewielkim gazie/prądzie gotować aż do całkowitego odparowania wody. Wystudzić. Cebulkę lub pora pokroić drobno i udusić do miękkości na niewielkiej ilości oliwy. Wystudzić. Czosnek drobno pokroić.

Soczewicę, pomidory, czosnek, cebulę + 4 łyżki oliwy, sól i pieprz zmielić na pastę w robocie kuchennym. Jeżeli pasta jest za sucha dodać oliwy, doprawić do smaku.

II WARIANT

1 szklanka czerwonej soczewicy
4-5 kawałków suszonych pomidorów
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku posiekany
2 małe cebulki
2 garście nasion słonecznika (polecam uprażone na patelni)
oliwa, świeżo mielony pieprz, sól, sól ziołowa

Soczewicę i cebulę przygotować jak w wariancie I. Ostudzone składniki zmiksować na pastę. Doprawić do smaku. W razie potrzeby dodać więcej oliwy.

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

1 Komentarz

Leave a Reply

%d bloggers like this: