KUCHNIA

Pasztet drobiowo-wołowy z musem chrzanowym

Składniki na Mus Chrzanowy:
150 ml śmietany 35%
160 g chrzanu ze słoiczka
1/2 słodkiego jabłka, starte na małych oczkach tarki
1-2 szczypty soli
1/2 łyżeczki cukru

Wykonanie Musu Chrzanowego:
Śmietankę ubij na sztywno.
Do ubitej śmietanki dodaj chrzan, starte jabłko, cukier i sól. Wymieszaj.
Możesz przechować kilka dni w lodówce.
Schłodzony mus da się dowolnie formować, np łyżeczkami, tworząc tzw “łezki”.

Składniki na pasztet:
1 kg oddzielonego od kości mięsa rosołowego (ja użyłam szponder wołowy, 1 nogę kaczą, 1 nogę indyka i skrzydełka kurczaka)
2 cebule, pokrojone w kostkę
3 duże ząbki czosnku pokrojone w kostkę
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 duża marchewka i pietruszka z rosołu
1/2 selera z rosołu
1/2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej
1 pełna łyżka z każdego: majeranek, tymianek, cząber,mielona słodka papryka, pieprz ziołowy
1 łyżka musztardy
3 łyżki oleju
3 jajka
3 łyżki bułki tartej
sól i pieprz do smaku

Wykonanie Pasztetu:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
Formę keksówkę wysmaruj masłem i posyp tartą bułką.
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, około 5 minut, dodaj pokrojony czosnek i smaż razem 1 minutę.
W maszynce do mielenia mięsa zmiel wszystkie składniki razem z usmażoną cebulą.
Masę mięsną dopraw majerankiem, papryką, pieprzem ziołowym, cząbrem, gałką muszkatołową i musztardą, wyrób aż do dokładnego połączenia się składników, spróbuj i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem.
Teraz dodaj jajka oraz tartą bułkę i ponownie wymieszaj całość dokładnie.
Przełóż masę do formy i piecz 60 minut.
Podawaj z wcześniej przygotowanym Musem Chrzanowym.
Smacznego ❤

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: