Pieczenie ciast, czy robienie niektórych potraw, sprawia, że zostaje mnóstwo niewykorzystanych białek, które oczywiście można zamrozić, ale tym razem upiekłam na nich pieguska. Ciasto jest pyszne, pulchne, wilgotne, aromatyczne a orzechy i rodzynki oraz skórka pomarańczowa nadają mu cudownej chrupkości i słodyczy.
Składniki:
9 – 10 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki roztopionego masła
1 szklanka suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g skórki pomarańczowej
2- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 – 3 łyżki rodzynek
Dodatkowo na lukier:
6 łyżek cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka rumu
Wszystkie składniki lukru wymieszaj na jednolitą masę. Gdyby lukier okazał się za gęsty dodaj odrobinę soku z cytryny, natomiast gdyby był za rzadki dodaj trochę więcej cukru pudru.
Wykonanie ciasta:
Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Do piany z cukrem dodaj wszystkie pozostałe składniki i krótko razem wymieszaj. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 45 – 50 minut (do suchego patyczka).
Wystudzone ciasto udekoruj lukrem i skórką pomarańczową.
Smacznego
Foto: Autorka
Leave a Reply