KUCHNIA

Piegusek na białkach

Pieczenie ciast, czy robienie niektórych potraw, sprawia, że zostaje mnóstwo niewykorzystanych białek, które oczywiście można zamrozić, ale tym razem upiekłam na nich pieguska. Ciasto jest pyszne, pulchne, wilgotne, aromatyczne a orzechy i rodzynki oraz skórka pomarańczowa nadają mu cudownej chrupkości i słodyczy.

Składniki:
9 – 10 białek 
1 szklanka  cukru
1 szklanka  mąki
1/2 szklanki roztopionego masła
1 szklanka  suchego  maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g skórki pomarańczowej
2- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 – 3 łyżki rodzynek

Dodatkowo na lukier:
6  łyżek cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka rumu

Wszystkie składniki lukru wymieszaj na jednolitą masę. Gdyby lukier okazał się za gęsty dodaj odrobinę soku z cytryny, natomiast gdyby był za rzadki dodaj trochę więcej cukru pudru.

Wykonanie ciasta:

Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawaj  cukier. Do piany z cukrem dodaj wszystkie pozostałe składniki i krótko razem wymieszaj. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 45 – 50 minut  (do suchego patyczka).
Wystudzone ciasto udekoruj lukrem i skórką pomarańczową.
Smacznego  pastedGraphic.png

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: