Delikatne, pyszne, mniam!!!
Składniki:
300 g kapusty, drobno posiekanej
1 średnia cebulka, pokrojona w kostkę
1 duży ziemniak, starty na średnich oczkach tarki
1 marchewka, starta na dużych oczkach tarki
1 duży czosnek, starty na małych oczkach tarki
80 g żółtego sera (ja użyłam cheddar), starty na dużych oczkach tarki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki i koperku
3 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub do smaku)
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
Z młodej kapusty usuń wierzchnie liście, drobno poszatkuj, przełóż do miski i dodaj 1 płaską łyżeczkę soli. Wymieszaj dłonią i poduś, żeby kapusta zmiękła i puściła soki. Odstaw na 15 minut.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski z kapustą. Obraną marchew i ziemniaka zetrzyj na tarce do miski z kapustą. Dodaj starty żółty ser, posiekany koperek, natkę pietruszki. Jajka wbij do masy kapuścianej, wymieszaj i wsyp mąkę, dopraw pieprzem, ostrą papryką i ponownie dokładnie wymieszaj (najlepiej dłonią) do połączenia składników. Gdyby masa była zbyt rzadka, możesz dodać więcej mąki.
Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcje masy, formując nieduże placki. Placki smaż na niedużym ogniu z każdej strony na złoty kolor przez około 3 minuty. Usmażone przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym (link), lub innym ulubionym.
Smacznego!
Foto: Autorka
Leave a Reply