Jest tak cudownie lekki, delikatny, pachnący cynamonem i gałką muszkatołową. Chciałoby się go jeść bez przerwy i myślę, że można. Zero mąki, cukru troszeczkę i tylko 3 jajka.
Piekę i podaje go każdego roku na przyjecie z okazji Dnia Dziękczynienia (Thanksgiving), który obchodzimy w Kanadzie w każdy drugi poniedziałek października.
Składniki na spód ciasta:
350 g zwykłych ciasteczek imbirowych, zmielonych w malakserze
1/4 szklanki orzechów pekan, posiekanych i uprażonych na suchej patelni (mogą być też orzechy włoskie)
70 g masła, rozpuszczonego
Składniki na ciasto sernikowe:
475 g sera mascarpone
250 extra delikatnego sera ricotta
375 g pure z dyni z puszki (możesz zrobić sama ze świeżej dyni)
250 g brązowego cukru
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
Do dekoracji:
1 pojemnik śmietanki kremówki 36%
orzechy
Wykonanie spodu:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Zmiksuj na piasek ciasteczka imbirowe w malakserze. W średniej misce wymieszaj razem zmiksowane imbirowe ciasteczka, orzechy i rozpuszczone masło, aż uzyskasz konsystencję mokrego piasku. Przełóż do formy tortowej, mocno ugnieć dłonią. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Wyjmij i ostudź.
Wykonanie masy serowej:
Podczas kiedy dół sernika stygnie, ubij sery mascarpone i ricotta aż osiągną pulchną konsystencję, przez około 5 minut. Dodaj mus dyniowy i ubijaj dalej 1 minutę. Dodaj cukier, gałkę muszkatołową, cynamon i ekstrakt z wanilii. Kontynuuj ubijanie, aż osiągniesz gładką masę, przez około 2 minuty. Dodaj jajka, stopniowo, jedno po drugim. Całość wylej na upieczony spód, czyli upieczone, przestudzone ciasteczka imbirowe, i piecz 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmij z pieca i całkowicie wystudź. Zimne ciasto wstaw do lodówki (najlepiej na noc).
Podawaj udekorowane bitą śmietaną i orzechami.
Smacznego
Foto: Autorka
Leave a Reply