Jest tak cudownie lekki, delikatny, pachnący cynamonem i gałką muszkatołową. Chciałoby się go jeść bez przerwy
Składniki na spód ciasta:
350 g zwykłych ciasteczek imbirowych, zmielonych w malakserze
1/4 szklanki orzechów pekan, posiekane i uprażone na suchej patelni
70 g masła, rozpuszczone
Składniki na ciasto sernikowe:
475 g sera Mascarpone
250 g extra delikatnego sera Ricotta
375 g pure (mus/papka) z dyni z puszki ( możesz zrobicć sama ze świeżej dyni)
250 g cukru brązowego
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
Do dekoracji:
375 ml śmietanki kremówki 36%
orzechy Pekan
Wykonanie spodu:
Nagrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
Zmiksuj na piasek ciasteczka imbirowe w malakserze. W średniej misce wymieszaj razem zmiksowane imbirowe ciasteczka, orzechy i rozpuszczone masło, aż uzyskasz konsystencje mokrego piasku. Przełóż do formy tortowej, mocno ugnieć dłonią. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Wyciągnij i ostudź.
Wykonanie masy serowej:
Podczas kiedy dół sernika stygnie, ubij razem ser Mascarpone i ser Ricotta aż osiągną puszystą konsystencje, około 5 minut. Dodaj mus/papkę dyniową i ubijaj dalej 1 minute. Dodaj cukier, gałkę muszkatołową, cynamon i ekstrakt z wanilii. Kontynuuj ubijanie aż osiągniesz gładką masę, około 2 minuty. Dodaj jajka, stopniowo, jedno po drugim. Całość wylej na upieczony spód i piecz 1.5 godziny. Po tym czasie wyciągnij z pieca i kompletnie wystudź. Zimne wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Podawaj udekorowane bitą śmietaną i orzechami.
Smacznego
Notatka:
Ja użyłam mus z dyni firmy E.D. Smith 100% Pure Canned Pumpkin
Leave a Reply