KUCHNIA

Puszysty sernik dyniowy

Jest tak cudownie lekki, delikatny, pachnący cynamonem i gałką muszkatołową. Chciałoby się go jeść bez przerwy ?

Składniki na spód ciasta:

350 g zwykłych ciasteczek imbirowych, zmielonych w malakserze

1/4 szklanki orzechów pekan, posiekane i uprażone na suchej patelni

70 g masła, rozpuszczone

Składniki na ciasto sernikowe:

475 g sera Mascarpone

250 g extra delikatnego sera Ricotta

375 g pure (mus/papka) z dyni z puszki ( możesz zrobicć sama ze świeżej dyni)

250 g cukru brązowego

szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka zmielonego cynamonu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3 jajka

Do dekoracji:

375 ml śmietanki kremówki 36%

orzechy Pekan

Wykonanie spodu:

Nagrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

Zmiksuj na piasek ciasteczka imbirowe w malakserze. W średniej misce wymieszaj razem zmiksowane imbirowe ciasteczka, orzechy i rozpuszczone masło, aż uzyskasz konsystencje mokrego piasku. Przełóż do formy tortowej, mocno ugnieć dłonią. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Wyciągnij i ostudź.

Wykonanie masy serowej:

Podczas kiedy dół sernika stygnie, ubij razem ser Mascarpone i ser Ricotta aż osiągną puszystą konsystencje, około 5 minut. Dodaj mus/papkę dyniową i ubijaj dalej 1 minute. Dodaj cukier, gałkę muszkatołową, cynamon i ekstrakt z wanilii. Kontynuuj ubijanie aż osiągniesz gładką masę, około 2 minuty. Dodaj jajka, stopniowo, jedno po drugim. Całość wylej na upieczony spód i piecz 1.5 godziny. Po tym czasie wyciągnij z pieca i kompletnie wystudź. Zimne wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

Podawaj udekorowane bitą śmietaną i orzechami.

Smacznego ❤

Notatka:

Ja użyłam mus z dyni firmy E.D. Smith 100% Pure Canned Pumpkin

O autorze

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: