Ciasto:
5 jaj (oddzielnie białka i żółtka)
125 g cukru pudru
szczypta soli
100 g mąki pszennej
50 g skrobi ziemniaczanej
Wykonanie:
Żółtka z 90 g cukru pudru ubić do białości. Do białek wsypać szczyptę soli i ubij je na sztywną masę, stopniowo dodając 35 g cukru pudru. Pianę przełożyć delikatnie do żółtek i wymieszać łyżką. Przesiane mąki wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Masę biszkoptową przełożyć na dużą blachę z kuchenki, wcześniej wyścielonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C (z włączonym termoobiegiem do 180 stopni C). Piec na środkowym poziomie mniej więcej 10-15 minut.
Po upieczeniu, należy na przygotowaną wcześniej i posypaną cukrem pudrem ściereczkę, wyłożyć delikatnie ciasto papierem do góry. Papier do wypieków zwilżyć zimną wodą i zdjąć go z ciasta. Blat biszkoptowy należy delikatnie zrolować w ściereczkę i odstawić do wystygnięcia.
Gdy wystygnie, rozwijamy ją i smarujemy masą śmietanową.
Do środka wkładamy pokrojone na ćwiartki truskawki i zwijamy roladę.
Masa śmietanowa:
500 g truskawek
500 g śmietany (30-36%)
0,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
0,5 szklanki gorącej woda do rozpuszczenia żelatyny
Śmietanę ubijamy dodając cukier puder, żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Do ubitej śmietany wlewamy zimną żelatynę i miksujemy.
Masę wykładamy na roladę, wkładamy do środka truskawki. Na górze można wycisnąć bitą śmietanę i ułożyć truskawki.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Foto: Autorka
Leave a Reply