Pyszny seler duszony na maśle z miodem, czosnkiem i koperkiem!
I smacznie i prosto 🙂
Składniki:
6-7 łodyg selera naciowego, pokrojony na 1 cm kawałki
1.5 łyżki miodu płynnego
1 duży ząbek czosnku, starty na małych oczkach tarki
2 łyżki białego octu balsamicznego
1 łyżka posiekanego drobno koperku
2 płaskie łyżki masła
szczypta suszonego chilli w płatkach
szczypta soli
Wykonanie:
Seler umyj i pokrój na około 1 cm kawałki. W rondlu rozpuść masło, wrzuć pokrojony seler i wymieszaj, żeby masło obtoczyło seler. Duś pod przykryciem na małym ogniu 11 minut (od czasu do czasu zamieszaj). Następnie oprósz lekko solą, dodaj czosnek, wymieszaj dokładnie. Posyp płatkami chilli, wlej ocet i miód. Duś seler kolejne 2 minuty. Zdejmij z ognia, wsyp posiekany koperek i wymieszaj. Podawaj na gorąco do mięs i ryb.
Smacznego ❤️
Leave a Reply