KUCHNIA

Świąteczne inspiracje. Sałatka z paluszków krabowych

Pierwszy raz z sałatką z paluszków krabowych zetknęłam się kilkadziesiąt lat temu w Kanadzie, kiedy była królową stołu na każdej prywatnej imprezie. Jest lekka, smaczna, a zarazem szybka w przygotowaniu. Podobno najlepsza sałatka z paluszków krabowych charakteryzuje się tym, że można zrobić ją w 10 minut. Jest zdecydowanie warta polecenia!pastedGraphic.png

Składniki:

450 g paluszków krabowych
1/2 papryki żółtej, pomarańczowej, zielonej, pokrojonej w kostkę
1/3 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
2 łodygi selera naciowego, pokrojony w plastry (półksiężyce)
2 łyżki pokrojonego w kostkę ogórka konserwowego
3/4 szklanki majonezu
1 łyżeczki przyprawy cajun (przepis tutaj)
1 łyżeczka granulowanego czosnku
3 łyżki świeżego posiekanego koperku
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Paluszki krabowe pokrój lub rozdziel na drobne płaty. Włóż je do średniej miski razem z papryką, selerem, czerwoną cebulą, świeżym koperkiem i ogórkiem konserwowym.
W małej misce wymieszaj majonez, sok z cytryny i przyprawy. Wlej ten sos do miski z paluszkami krabowymi. Wymieszaj dokładnie. Dopraw solą i pieprzem według własnego uznania.
Podawaj w salaterce lub indywidualnie na talerzu z kromką bagietki, usmażoną na maśle lub tostami z tostera albo z ulubionymi krakersami.
Sałatkę można przechowywać w lodówce do 3 dni. 

Smacznego pastedGraphic.png

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: