Kolorowe i chrupiące. Pyszne, na śniadanie, lunch, kolację lub na przystawkę. Największą robotę w tym daniu robi smażona ciecierzyca 🙂
Przepis na 4 porcje.
Składniki:
1 puszka ciecierzycy (400 g), odsączona i wysuszona
125 ml oleju rzepakowego
1 duża lub 2 małe rzodkiewki na porcję, pokrojona w plastry
natka pietruszki
masło
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
Pieprz kolorowy – opcjonalnie
cytryna – opcjonalnie
Wykonanie:
Na dużej patelni rozgrzej olej, na gorący wrzuć przesuszoną ciecierzycę. Smaż 15 minut, nie ruszając na nisko-średnim ogniu.
Przełóż usmażoną na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu). Przełóż ciepłą ciecierzycę do miseczki, wsyp sól i wymieszaj.
Szparagi z odciętymi lub odłamanymi zdrewniałymi końcówkami wrzuć na gotującą się wodę z 1/2 łyżki soli i 1 łyżką cukru. Blanszuj 4 – 5 minut. odcedz. Rozłóż szparagi na talerze, polej lekko rozpuszczonym masłem, obłóż pokrojonymi w plastry rzodkiewkami, obficie posyp usmażoną cieciorką i udekoruj natką pietruszki. Obcjonalnie możesz opruszyć kolorowym pieprzem.
Smacznego ❤️
Leave a Reply