Porcja dla 4 osób.
Składniki:
3 szklanki bulionu
1 kg pomidorków koktajlowych
1 cała główka czosnku, przecięty na pół
2 czerwone cebule, pokrojone w duże kawałki
2 gałązki świeżego tymianku
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki kremu/glaze balsamicznego (balsamiczna glazura), domowy lub kupny (przepis na domową glazurę na mojej stronie, link poniżej)
250 ml śmietanki 35%
1 łyżka na porcję Pesto bazyliowe
Mini Mozzarelle w panierce:
15 kulek mini mozzarelli (Bocconcini)
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka zwykłej bułki tartej (lub Panko)
Wykonanie:
Cały proces rozpoczynij od upieczenia pomidorków koktajlowych z dodatkami.
W naczyniu żaroodpornym ułóż kilogram pomidorków koktajlowych (bez szypułek). Do środka dodaj również: kawałki czerwonej cebuli, główkę czosnku podzieloną na pół oraz polej kremem/glaze balsamicznym (glazura balsamiczna).
I teraz dodaj świeży tymianek (same listki).
Wszystko skrop oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz pomidory koktajlowe przez 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza w obcji góra-dół.
Kiedy pomidorki będą w piekarniku, przygotuj mini kuleczki serowe w chrupiącej panierce.
W tym celu przygotuj 3 miseczki. Do pierwszej wsyp mąkę, w drugiej umieść 2 jajka rozbełtane widelcem z solą i pieprzem, a w trzeciej bułkę tartą. Obtocz każdą mini mozzarellę w mące, jajkach i bułce tartej (jak schabowe). Następnie nabij 3 kuleczki serowe na średniej długości wykałaczki i smaż w rozgrzanym oleju 20 do 30 sekund, do momentu, aż nabiorą złocistego koloru (nie za długo ponieważ ser się rozpuści).
Usmażone kuleczki ułóż na ręczniku papierowym.
Wykonanie Zupy:
Wyjmij z piekarnika upieczone pomidorki z czosnkiem.
Przy pomocy małej wykałaczki wyjmij upieczone, pojedyncze ząbki czosnku (będą miękkie).
Następnie przełóż upieczone warzywa z czosnkiem, pomidorkami i cebulą do średniego, głębokiego garnka, dolej bulion i śmietankę. Gotuj razem 5 minut. Po czym zblenduj jednorękim blenderem i przelej do miseczek.
Kiedy już przelejesz zupę krem do miseczek dodaj kleks śmietany i 1 łyżkę bazyliowego pesto i zrób za pomocą noża smugę z pesto i śmietany w miseczce. Udekoruj danie chrupiącymi kulkami mozzarelli oraz świeżą bazylią.
Smacznego ❤
Notatka:
Link do przepisu na „DOMOWA BALSAMICZNA GLAZURA ” https://www.facebook.com/siaba777/photos/pcb.1768678906763947/1895393554092481/
Leave a Reply