KUCHNIA

Klasyczna zapiekanka z PRL-u z serem i pieczarkami

Przygotowywane bez cebuli i kiełbasy, a pieczarki niepodsmażane! Były takie dobre ? do dziś wspominamy je z sentymentem ?

Składniki:
1 długa francuska bagietka
300 g pieczarek, starte na tarce
250 g żółtego sera, starty na tarce
keczup
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo do dekoracji:
natka pietruszki – opcjonalnie

Wykonanie:
Piekarnik nagrzej na 170 stopni Celsjusza.
Pieczarki i ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Włóż do średniej miski pieczarki i 200 g startego sera (pozostały ser zachowaj na pózniej) , dodaj sól i pieprz, dokładnie wymieszaj.
Bagietkę przetnij na pól i każdą połowę wzdłuż. Każdą część bagietki skrop wodą i wyłóż na nią farsz.
Bagietki połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 15 minut, po czym wyciągnij z piekarnika, posyp każdą zapiekankę pozostałym startym serem (50 g). Wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut, do momentu rozpuszczenia się sera. Zapiekanki podawaj gorące polane keczupem.
Smacznego ❤

O autorze

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

1 Komentarz

Leave a Reply

%d bloggers like this: