KUCHNIA

Zupa szparagowa z serem

Składniki:
1 duży pęczek zielonych szparagów
3 łyżki masła
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
3 ząbki czosnku, starte na tarce lub przeciśnięte przez praskę
450 g ziemniaków, pokrojone w kostkę
1,25 litra bulionu (przepis na domową kostkę bulionową na mojej stronie, link poniżej)
1/2 małego pęczka posiekanego koperku
1/2 małego pęczka szczypiorku, posiekany
175 g śmietany 35%
150 g sera feta, pokrojony w kostkę
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
Sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
Kiełki (dowolne) do dekoracji

Wykonanie:
Na dużej patelni na maśle podsmaż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (około 5 minut). Dodaj czosnek i smaż razem 1 minutę.
W głębokim garnku zagotuj bulion, dodaj podsmażone ziemniaki i kurkumę. Zmniejsz temperaturę , przykryj pokrywką i gotuj 15 minut.
Odłam lub odetnij zdrewniałe końce szparagów. Łodygi pokrój na małe talarki główki zachowaj w całości. Do bulionu z ziemniakami dodaj szparagi (główki i łodygi) i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty.
Teraz dodaj posiekany koperek i szczypiorek, wymieszaj. Śmietanę dodaj do zupy. Wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z serem feta., udekorowane kiełkami.
Smacznego ❤

Notatka:
Link do przepisu na domową kostkę bulionową – tutaj

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: