To jest zupa, którą proponuję w dwóch wersjach:
Wersja pierwsza – po prostu zupa z soczewicy 😉
Wersja druga – zupa z dodatkiem wędzonego boczku
Składniki
3 l wody
3-4 marchewki
2 korzenie pietruszki
0,5 małego selera
1 niewielki por
3-4 ziemniaki
2 średnie cebule
1 szkl. soczewicy
2-3 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
4-5 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
4 łyżki stołowe (sic!) majeranku
sól
2 łyżki oleju
Wskazówki
Przygotowujemy sobie warzywa – myjemy, obieramy, kroimy (wszystkie warzywa oprócz ziemniaków w drobną kostkę; ziemniaki w kostkę, ale większą). Oddzielnie seler, pietruszka i por, oddzielnie ziemniaki i marchew. Na patelni smażymy na brązowo cebulę i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie w dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie oraz selera, pora i pietruszkę. Gotujemy 10 minut i dorzucamy ziemniaki i marchewkę. Gotujemy kolejne 10 minut i wsypujemy wypłukaną w zimnej wodzie soczewicę. Dodajemy usmażoną cebulkę i pozostałe przyprawy, solimy do smaku i gotujemy do momentu aż warzywa i soczewica będą miękkie.
Wersja druga: w momencie, kiedy dodajemy soczewicę, wsypujemy też podsmażony boczek (bez tłuszczu wytopionego w czasie smażenia).
Foto: emmadiscovery / Foter / CC BY
A gdyby ktoś nie chciał dodawać mięsa, polecam czerwoną paprykę wędzony- w proszku. Świetna przyprawa nadająca charakterystyczny posmak wędzonki 😉
[…] Inne pomysły na pyszną zupę z soczewicy znajdziecie tutaj. […]