Robicie żur na święta? Kupujecie zakwas? A może robicie z torebki?
To ja mam propozycję, zróbcie w tym roku zakwas sami. To banalnie proste, a smak jest nieporównywalny.
Składniki:
- ok 10 łyżek mąki żytniej (w wersji bezglutenowej robiłam w zeszłym roku z gryczanej i też wyszedł)
- czosnek – 5-6 ząbków
- przegotowana chłodna woda, ok 1,5 litra
Mąkę rozrabiamy najpierw małą ilością wody, tak żeby nie było grudek, potem dolewamy resztę. Wrzucamy pokrojony w pasterki czosnek. Można opcjonalnie dodać kawałek chleba razowego na zakwasie ale to nie jest konieczne. Koniec przepisu:-)
Jeśli chcecie gotować żurek w Wielką Sobotę to najlepiej zrobić zakwas w poniedziałek lub nawet niedzielę. Zakwas stawiamy w ciepłym miejscu np. obok kuchenki, naczynie przykrywamy ale nie zakręcamy. Dobrze zakwas codziennie zamieszać.
Potem tylko wystarczy ugotować wywar na białej kiełbasie, dodać pokrojone w kostki ziemniaki (jeśli ma być z ziemniakami) i jak będą miękkie wlać zakwas i dodać majeranek, zagotować. Można zaprawić śmietaną. Smacznego!
U Ani wszystko jest takie proste…
Nie wszystko, nie wszystko:-)
[…] bezglutenową Mazurek kajmakowy czekoladowy z orzechami Mazurek pomarańczowy Mazurek królewski Zakwas na żur wielkanocny Majonez Jajka […]