KUCHNIA

Baranek z ciasta

Święta coraz bliżej. Duchowe przygotowania trwają cały Wielki Post. Natomiast przygotowania kulinarne przed nami. U nas co roku na stole mamy baranka z ciasta. Do szkoły chłopcy też zanoszą na wspólny stół. Poniżej przepis na ciasto.

130 g drobnego cukru pudru
3 duże jajka
100 g kwaśnej śmietany 12%
130 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny (lub aromatu cytrynowego)

Kiedyś kupiłam sobie formę na baranka i zajączka. Naszym dzieciom bardzo podoba się zabawa w pieczenie baranków.

Z podanych składników ucieramy ciasto. I tak mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia – przesiewamy przez sito. Odstawiamy.
W garnuszku roztapiamy masło, należy je odstawić do przestudzenia. Przelać do większego naczynia. Dodać cukier, kwaśną śmietanę, jajka, skórkę i sok z cytryny- wszystko wymieszać do połączenia przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia.

Formę do baranka wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną; nadmiar mąki strzepać. Przelać do formy ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przez chwilę przestudzić w formie.

Uwolnić z formy, wystudzić, odciąć wyrośniętą górkę by „postawić” baranka. 
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Sprawdź też nasze wypróbowane przepisy na:
Babkę wielkanocną
Keks
Babkę żołędziowo-jabłkową bezglutenową
Mazurek kajmakowy czekoladowy z orzechami
Mazurek pomarańczowy
Mazurek królewski
Zakwas na żur wielkanocny
Majonez
Jajka faszerowane

Foto: Nina Helmer/Flickr/CC BY-NC-ND 2.0

O autorze

Joanna Jakubowska

Z wykształcenia dziennikarz, z miłości żona i mama piątki dzieci: Karol — 10 lat, Mikołaj — prawie 8; Dominik 6, Klara 4,5; Kornelia 2 lata.
Zajmuję się domem i dziećmi — wychowuję je razem z mężem Bronisławem. Lubię czytać książki, fotografować. Od niedawna odkryłam uroki ogrodu — sadzę i sieję kwiaty, aby wokół było kolorowo.

Prowadzę blog:
http://podrodzinnymdachem.blogspot.com

Leave a Reply

%d bloggers like this: