KUCHNIA

Mazurek królewski

Dziś przepis na mazurek królewski, zwany także staropolskim. Ulubieniec męża 🙂

Ciasto:

350 g masła
120 g cukru pudru
120 g migdałów posiekanych lub w słupkach
skórka otarta z cytryny
370 g mąki
4 ugotowane i przetarte przez sitko żółtka
1 surowe żółtko
szczypta soli

Do ozdobienia:

wiśnie, czereśnie lub truskawki z konfitury

Lukier:

100 g cukru pudru
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka gorącej wody

W misce utrzeć na puch masło. Dodać cukier, migdały, skórkę cytrynową, mąkę, żółtka i sól. Zagnieść w misce lub na stolnicy jednolite w konsystencji ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
2/3 ciasta rozwałkować na grubość palca i wyłożyć nim blachę. Z pozostałego ciasta wytoczyć wałeczki grubości ołówka i ułożyć na cieście równomierną kratkę. Mazurek można posmarować surowym żółtkiem. Piec w temperaturze 180 – 190oC na jasnozłoty kolor.
Gdy mazurek ostygnie do kratek włożyć dobrze odsączone owoce z konfitury. Całość polać lub posmarować za pomocą pędzelka lukrem.

Sprawdź też nasze wypróbowane przepisy na:
Babkę wielkanocną
Keks
Babkę żołędziowo-jabłkową bezglutenową
Mazurek kajmakowy czekoladowy z orzechami
Mazurek pomarańczowy
Zakwas na żur wielkanocny
Majonez
Jajka faszerowane

Foto: Marta Dzbeńska-Karpińska Fotografia

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Współpracuje z miesięcznikiem „Tak rodzinie”. Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: