KUCHNIA

Mazurek pomarańczowy

Na koniec mój ulubieniec – mazurek pomarańczowy 🙂

Ciasto:

300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
sól

Polewa:

500 g pomarańczy
2 cytryny
500 g cukru
100 g płatków migdałowych (opcjonalnie)

Wykonanie:

Z mąki, masła, cukru, żółtek, śmietany i szczypty soli szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ochłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim blachę do mazurków. Piec w temperaturze 200 – 220oC przez 18 – 20 minut.

Wymyte cytryny i pomarańcze zetrzeć na tarce o grubych oczkach, albo w malakserze. Wybrać i wyrzucić pestki. Dodać cukier i smażyć w rondlu lub na patelni na gęstą, gładką i przejrzystą masę. Smażyć na małym gazie/prądzie i często mieszając tak, żeby masa się nie przypaliła. Kiedy masa będzie gotowa dodać płatki migdałowe, wymieszać i wylać na spód z kruchego ciasta wyrównując powierzchnię nożem. Przybrać wedle uznania i odstawić do stężenia.

Sprawdź też nasze wypróbowane przepisy na:
Babkę wielkanocną
Keks
Babkę żołędziowo-jabłkową bezglutenową
Mazurek kajmakowy czekoladowy z orzechami
Mazurek królewski
Zakwas na żur wielkanocny
Majonez
Jajka faszerowane

Foto: Marta Dzbeńska-Fotografia

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Współpracuje z miesięcznikiem „Tak rodzinie”. Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: