KUCHNIA

Ciasto cytrynowe z makiem i kremem serowo-maślanym

To cytrynowo-makowe ciasto z kremem serowym jest puszyste i pysznie maślane o świeżo cytrynowym smaku. To idealny deser dla miłośników cytryn pastedGraphic.png

Składniki na ciasto:

170 g masła, w temperaturze pokojowej
300 g cukru
3 jajka duże, temperatura pokojowa
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
315 g mąki pszennej
40 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczka soli
3/4 szklanki kwaśnej śmietany, temperatura pokojowa
3 łyżki świeżo startej  skórki  z cytryny
1/4 szklanki soku z cytryny,  świeżo wyciskanego
4  łyżki  suchego  maku  

Składniki na krem serowo-maślany:

250 g sera Philadelphia w temperaturze pokojowej
57 g  masła w temperaturze pokojowej
3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka  świeżo wyciśniętego soku z cytryny 

Dodatkowo:

masło do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy

Wykonanie:

Nagrzej  piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia 33 cm x 23 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
W misce wymieszaj razem mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W dużej misce ubij razem masło i cukier aż będzie puszyste (ja ubijałam w robocie kuchennym) przez około 6-7 minut.
Następnie wbij jajka i dodaj ekstrakt waniliowy. Ubijaj do połączenia się składników. Do masy maślanej, wciąż ubijając na niskich obrotach, dodaj  około 1/2 kwaśnej śmietany następnie około 1/2 wymieszanej  mąki.
Wyłącz mikser i zeskrob ciasto, które jest po bokach miski.
Powtórz proces wraz z resztą kwaśnej mieszany śmietany i mąki.
Do masy dodaj  startą skórkę z cytryny, sok z cytryny, suchy mak i  za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki wymieszaj wszystkie składniki razem. Ciasto wlej do przygotowanej formy i piecz przez 25-30 minut, lub do suchego patyczka.

Kiedy ciasto się chłodzi, zrób lukier.
W dużej misce ubij razem masło i ser Philadelphia do połączenia się skadników.
Następnie, powoli ubijąjc, dodawaj po trochu  cukier puder, potem sok z  cytryny i ekstrakt z wanilii.
Przestudzone ciasto posmaruj lukrem serowo-maślanym wygładzajc płaskim dużym nożem. Udekoruj plasterkami i startą skórką z cytryny.

Smacznego pastedGraphic_1.png

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: