Zgodnie z obietnicą dzielę się naszym domowym sposobem wykorzystania białek, które pozostają po upieczeniu Wielkanocnych babek – przepisem na keks „wieczny” na białkach (a przepis na babki znajdziecie TUTAJ).
Składniki:
1 szklanka białek (oczywiście można też użyć całych jajek)
1 ½ szkl. cukru
1 szkl. stopionego masła ( = 1 kostka)
¾ szkl. ciepłego mleka
cukier waniliowy
3 szkl. mąki + czubata łyżeczka proszku do pieczenia (wymieszać z mąką)
dużo drobno pokrajanych bakalii (rodzynki, różne orzechy, suszone morele, suszone śliwki, kandyzowana skórka pomarańczowa, kandyzowane wiśnie i ananas, daktyle, figi etc.) obsypanych mąką
Wykonanie:
Białka wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier i cukier waniliowy – ubić mikserem. Następnie wlać przestudzone masło; stale miksując dolewać po trochu mleko i dosypywać mąkę z proszkiem.
Na koniec dodać bakalie i wymieszać łyżką.
Wlać ciasto do blaszek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec mniej więcej 45 min. Patyczkiem sprawdzić czy ciasto się dopiekło.
Ciasto świetnie nadaje się do zamrażania i wykorzystania, gdy inne świąteczne przysmaki zostaną już zjedzone.
Foto: stu_spivack/Flickr/CC BY-SA 2.0
[…] też nasze wypróbowane przepisy na: Babkę wielkanocną Keks Babkę żołędziowo-jabłkową bezglutenową Zakwas na żur wielkanocny Majonez Jajka […]
[…] też nasze wypróbowane przepisy na: Babkę wielkanocną Keks Babkę żołędziowo-jabłkową bezglutenową Mazurek kajmakowy czekoladowy z orzechami Mazurek […]
[…] też nasze wypróbowane przepisy na: Babkę wielkanocną Keks Babkę żołędziowo-jabłkową bezglutenową Mazurek kajmakowy czekoladowy z orzechami Mazurek […]