Dziś przepis na mazurek królewski, zwany także staropolskim. Ulubieniec męża 🙂
Ciasto:
350 g masła
120 g cukru pudru
120 g migdałów posiekanych lub w słupkach
skórka otarta z cytryny
370 g mąki
4 ugotowane i przetarte przez sitko żółtka
1 surowe żółtko
szczypta soli
Do ozdobienia:
wiśnie, czereśnie lub truskawki z konfitury
Lukier:
100 g cukru pudru
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka gorącej wody
W misce utrzeć na puch masło. Dodać cukier, migdały, skórkę cytrynową, mąkę, żółtka i sól. Zagnieść w misce lub na stolnicy jednolite w konsystencji ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
2/3 ciasta rozwałkować na grubość palca i wyłożyć nim blachę. Z pozostałego ciasta wytoczyć wałeczki grubości ołówka i ułożyć na cieście równomierną kratkę. Mazurek można posmarować surowym żółtkiem. Piec w temperaturze 180 – 190oC na jasnozłoty kolor.
Gdy mazurek ostygnie do kratek włożyć dobrze odsączone owoce z konfitury. Całość polać lub posmarować za pomocą pędzelka lukrem.
Sprawdź też nasze wypróbowane przepisy na:
Babkę wielkanocną
Keks
Babkę żołędziowo-jabłkową bezglutenową
Mazurek kajmakowy czekoladowy z orzechami
Mazurek pomarańczowy
Zakwas na żur wielkanocny
Majonez
Jajka faszerowane
[…] wypróbowane przepisy na: Babkę wielkanocną Keks Babkę żołędziowo-jabłkową bezglutenową Mazurek królewski Zakwas na żur wielkanocny Majonez Jajka […]
wreszcie przepis na prawdziwy mazurek królewski a nie jakiś przekładany placek