Wychowanie

Bałagan na talerzu

Kiedyś do dobrego tonu należało zostawić trochę jedzenia na talerzu. Robiło się to z myślą o służbie, aby mogła „pożywić się resztkami z pańskiego stołu”.

Dziś tego typu motywacja jest anachroniczna i zakrawa na szyderstwo oraz obrażanie ludzi, którzy podają do stołu. Należy jeść tyle, ile uważamy za stosowne, przy czym nie wolno manifestować wygłodzenia i tak-rodzinie-300x212-300x212zachłanności. Wypada w tym miejscu wspomnieć o tym, aby nie nakładać sobie zbyt dużo na talerze. Pamiętajmy o innych uczestnikach posiłku, dajmy im też skosztować pyszności, które są na stole. Uwaga ta szczególnie dotyczy posiłków w stylu szwedzkiego stołu. Niestety, bardzo często widzę przy takich okazjach, że wygłodniali i nienasyceni nakładają sobie wielkie góry pożywienia na talerze, z trudem donosząc je następnie do swojego stolika. Jest to nieestetyczne! Zwłaszcza jeśli na talerzu oprócz sałatki są jeszcze: wędlina, jajecznica, parówki, musztarda…
Podsumowując: znajomość dobrych manier jest w życiu pomocna, ale za każdym razem, gdy mamy wątpliwości, pamiętajmy – mniej sztywnych reguł, a więcej zdrowego rozsądku i poszanowania drugiego człowieka.

Jak jeść zupę, czyli o przechylaniu talerza
Nie powinno się w ogóle przechylać talerza z resztką zupy. Zwłaszcza na przyjęciach oficjalnych. Grozi to bowiem niebezpieczeństwem poplamienia siebie samego, obrusu lub w przypadkach skrajnych – innych biesiadników. Na takich oficjalnych spotkaniach należy jeść zupę do momentu, dopóki jest to możliwe bez konieczności przechylania talerza. Resztę zostawiamy bez względu na to, jak dobra była to zupka.

Podczas spożywania posiłków w rodzinnym lub przyjacielskim gronie, na imprezach nieoficjalnych i prywatnych czasami można sobie pozwolić na przechylenie talerza, aby zjeść wybitnie smaczną zupę do końca. Należy to jednak robić niezwykle uważnie. Jeśli zdecydujemy się na odchylenie talerza, trzeba to wówczas robić koniecznie od siebie, w celu uniknięcia niebezpieczeństwa oblania i poplamienia swojego lub cudzego ubioru.

Photo credit: cold_penguin1952 via Foter.com / CC BY-NC-SA

O autorze

Leszek Kazimierski

Leszek Leopold baron von Biberstein Kazimierski, uznany ekspert od dobrych manier i etykiety, od lat prowadzący szkolenia na te tematy. Autor książki „Współczesny savoir-vivre”. Częsty gość programów telewizyjnych i radiowych. Autor bloga eksperckiego dotyczącego savoir-vivre’u: http://leszekkazimierski.wordpress.com

Leave a Reply

%d bloggers like this: