Zdrowie i uroda

Cudowna mikstura

Dzieci i sezon jesienno-zimowy? Każdy rodzic wie, co to oznacza. Katary, gorączki, kaszelki małe i kaszle aż do wymiotów. Choroby i choróbska. Nieprzespane noce, płacze i marudzenia dzieci, lekarze, apteki, leki. Każdy też szuka jakiegoś sposobu, aby dziecięcą odporność wspomóc, aby przyspieszyć wyzdrowienie, czy wręcz zapobiec inwazji wirusów i bakterii.

Nasz sposób to tran i „cudowna mikstura”. Nie jest cudowna dlatego, że tak wspaniale smakuje. Znam chyba tylko jedną osobę, która lubi ten smak (pozdrawiam Tato!) i jedną, która bez mrugnięcia okiem łyka i pędzi dalej. To nasza Michalina (2,5 roku). Ja łykam miksturę i natychmiast popijam, Marysia i Szymon tak samo. Jak tylko zobaczą słój z miksturą, lecą po swoje kubeczki, każą wlewać soczki i tak zaopatrzone gotowe są stawić czoła wyzwaniu.

Marysia za pierwszym razem wypluła wszystko. To chyba może świadczyć o tym, że mikstura raczej paskudna. Mimo to naprawdę cudowna. W składzie ma wszystko, co potrzebne do obrony przed małymi paskudami (nie, nie chodzi mi o dzieci!). Imbir, cynamon, kurkuma, goździki, oregano, tymianek, miód, cytryny, pomarańcze i czosnek. Ten koktajl jest zabójczy nie tylko dla kubków smakowych. Poddają mu się wirusy, bakterie, grzyby, a nawet robale. Szczerze polecamy wszystkim dbającym o odporność.

PRZEPIS:
Etap 1

1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka tymianku
(mogą być również inne ziółka, np. lipa)

Zalać wrzątkiem (tak. ok. 350-400 ml) na przynajmniej 15 minut, przecedzić.

Etap 2
Do niewielkiego garnka wrzucić:

Spory kawałek posiekanego drobno korzenia imbiru (ok. 15 cm). Imbir nie musi być obrany.
2 laski cynamonu
15 goździków
1 łyżeczkę kurkumy

Wszystko zalać wywarem z ziółek, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 min.
Kiedy już przestygnie (ma być lekko ciepłe), przecedzić do dużego słoika i dodać:

świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn i 1 pomarańczy
pół szklanki miodu (lipowego lub gryczanego)

Dokładnie wymieszać.

Etap 3
Główkę czosnku obrać, posiekać lub wycisnąć i zostawić na 10 minut. Dlaczego trzeba czosnek odstawić? O tym można przeczytać tu.
Dodać czosnek do słoika. Odstawić na 48 godzin, a potem można „spożywać”.

Dzieciom dajemy sam płyn, bez kawałeczków czosnku.
Profilaktycznie po łyżce stołowej na wieczór, a jak są chore, to rano i wieczorem.
Dorośli mogą pić dwa razy dziennie po łyżce, w czasie choroby po dwie łyżki.

Napisałabym „smacznego”, ale to smaczne niestety nie jest.
Foto: Chiot’s Run / Foter / CC BY-NC

O autorze

Dominika Mazur

W pierwszej kolejności żona i matka – tu na ziemi – trójki dzieci. Z wykształcenia polonistka. Fanka literatury i języka czeskiego, dobrej kuchni i robionej przez męża kawy. Autorka bloga meamanu.pl

Leave a Reply

%d bloggers like this: