W naszym domu każdy ma swój ulubiony mazurek i nie ma mocnych – co roku trzeba piec wszystkie! Dziś przepis na ten, który najbardziej kochają dzieci 🙂
Ciasto:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
sól
Polewa:
1 ½ szklanki mleka w proszku (nie granulowanego!)
2 czubate łyżki ciemnego kakao
1 szklanka cukru
¾ szklanki mleka
4 łyżki oliwy lub oleju
8 – 10 dkg włoskich orzechów drobno posiekanych
Wykonanie:
Z mąki, masła, cukru, żółtek, śmietany i szczypty soli szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ochłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim blachę do mazurków. Piec w temperaturze 200 – 220oC przez 18 – 20 minut.
Mleko w proszku rozmieszać z kakao, tak żeby nie było grudek. Z cukru i zwykłego mleka ugotować syrop. Do gotowego syropu dodać oliwę, a po chwili mleko w proszku z kakao. Zagrzać na bardzo małym gazie/prądzie, cały czas mieszając do połączenia składników. Gorącą masę niezwłocznie rozsmarować na blacie z ciasta, posypać równomiernie posiekanymi orzechami i docisnąć je.
Sprawdź też nasze wypróbowane przepisy na:
Babkę wielkanocną
Keks
Babkę żołędziowo-jabłkową bezglutenową
Mazurek królewski
Zakwas na żur wielkanocny
Majonez
Jajka faszerowane
Leave a Reply