KUCHNIA

Mazurek z polewą i orzechami

W naszym domu każdy ma swój ulubiony mazurek i nie ma mocnych – co roku trzeba piec wszystkie! Dziś przepis na ten, który najbardziej kochają dzieci 🙂

Ciasto:

300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
sól

Polewa:

1 ½ szklanki mleka w proszku (nie granulowanego!)
2 czubate łyżki ciemnego kakao
1 szklanka cukru
¾ szklanki mleka
4 łyżki oliwy lub oleju
8 – 10 dkg włoskich orzechów drobno posiekanych

Wykonanie:

Z mąki, masła, cukru, żółtek, śmietany i szczypty soli szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ochłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim blachę do mazurków. Piec w temperaturze 200 – 220oC przez 18 – 20 minut.

Mleko w proszku rozmieszać z kakao, tak żeby nie było grudek. Z cukru i zwykłego mleka ugotować syrop. Do gotowego syropu dodać oliwę, a po chwili mleko w proszku z kakao. Zagrzać na bardzo małym gazie/prądzie, cały czas mieszając do połączenia składników. Gorącą masę niezwłocznie rozsmarować na blacie z ciasta, posypać równomiernie posiekanymi orzechami i docisnąć je.

Sprawdź też nasze wypróbowane przepisy na:
Babkę wielkanocną
Keks
Babkę żołędziowo-jabłkową bezglutenową
Mazurek królewski
Zakwas na żur wielkanocny
Majonez
Jajka faszerowane

Foto: Marta Dzbeńska-Karpińska Fotografia

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Leave a Reply

%d bloggers like this: