Święta coraz bliżej. Duchowe przygotowania trwają cały Wielki Post. Natomiast przygotowania kulinarne przed nami. U nas co roku na stole mamy baranka z ciasta. Do szkoły chłopcy też zanoszą na wspólny stół. Poniżej przepis na ciasto.
130 g drobnego cukru pudru
3 duże jajka
100 g kwaśnej śmietany 12%
130 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny (lub aromatu cytrynowego)
Kiedyś kupiłam sobie formę na baranka i zajączka. Naszym dzieciom bardzo podoba się zabawa w pieczenie baranków.
Z podanych składników ucieramy ciasto. I tak mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia – przesiewamy przez sito. Odstawiamy.
W garnuszku roztapiamy masło, należy je odstawić do przestudzenia. Przelać do większego naczynia. Dodać cukier, kwaśną śmietanę, jajka, skórkę i sok z cytryny- wszystko wymieszać do połączenia przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia.
Formę do baranka wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną; nadmiar mąki strzepać. Przelać do formy ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przez chwilę przestudzić w formie.
Uwolnić z formy, wystudzić, odciąć wyrośniętą górkę by „postawić” baranka.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Sprawdź też nasze wypróbowane przepisy na:
Babkę wielkanocną
Keks
Babkę żołędziowo-jabłkową bezglutenową
Mazurek kajmakowy czekoladowy z orzechami
Mazurek pomarańczowy
Mazurek królewski
Zakwas na żur wielkanocny
Majonez
Jajka faszerowane
Foto: Nina Helmer/Flickr/CC BY-NC-ND 2.0
Leave a Reply