Na koniec mój ulubieniec – mazurek pomarańczowy 🙂
Ciasto:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
sól
Polewa:
500 g pomarańczy
2 cytryny
500 g cukru
100 g płatków migdałowych (opcjonalnie)
Wykonanie:
Z mąki, masła, cukru, żółtek, śmietany i szczypty soli szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ochłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim blachę do mazurków. Piec w temperaturze 200 – 220oC przez 18 – 20 minut.
Wymyte cytryny i pomarańcze zetrzeć na tarce o grubych oczkach, albo w malakserze. Wybrać i wyrzucić pestki. Dodać cukier i smażyć w rondlu lub na patelni na gęstą, gładką i przejrzystą masę. Smażyć na małym gazie/prądzie i często mieszając tak, żeby masa się nie przypaliła. Kiedy masa będzie gotowa dodać płatki migdałowe, wymieszać i wylać na spód z kruchego ciasta wyrównując powierzchnię nożem. Przybrać wedle uznania i odstawić do stężenia.
Sprawdź też nasze wypróbowane przepisy na:
Babkę wielkanocną
Keks
Babkę żołędziowo-jabłkową bezglutenową
Mazurek kajmakowy czekoladowy z orzechami
Mazurek królewski
Zakwas na żur wielkanocny
Majonez
Jajka faszerowane
Leave a Reply