Te placki są proste, szybkie i tanie. Uwzględniają wymagania różnych diet zdrowotnych, bo do ich przygotowania nie potrzeba jajek, mleka ani drożdży, a do tego nie zawierają glutenu. Apetyczne i sycące, dobrze smakują nie tylko na ciepło, ale także na zimno. Więc nie ma się co martwić, jeśli po obiedzie jakieś zostaną – można je zjeść na kolację albo następnego dnia wziąć ze sobą do pracy.
Porcja dla 2–3 osób
Składniki:
- 2–3 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- kawałek selera (opcjonalnie)
- 1 szklanki mąki gryczanej (ewentualnie pełnoziarnistej pszennej albo orkiszowej, tylko że wtedy danie nie będzie bezglutenowe)
- 5 łyżek mielonego siemienia lnianego
- 2–3 łyżki mąki z ciecierzycy (opcjonalnie – dodatkowo związuje ciasto)
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 2–3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (albo nieco więcej posiekanej świeżej)
- ¼–½ łyżeczki mielonego imbiru
- sól i pieprz – do smaku
- olej do smażenia
- Siemię lniane zalać wrzątkiem i odstawić, żeby spęczniało.
- Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni albo w dużym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić starte warzywa i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
- Do dużej miski wrzucić uduszone warzywa i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste i lepkie (trochę jak ciasto na chleb) – tak żeby dawało się wykładać na patelnię łyżką (choć będzie się do tej łyżki kleić).
- Na patelni mocno rozgrzać olej. Wykładać ciasto łyżką i trochę spłaszczać. Smażyć z obu stron do zarumienienia.
- Można podawać polane olejem lnianym i oprószone solą.
SMACZNEGO!
Foto: Autorka
Czy te placki wyjdą jeśli upiekę je w piekarniku zamiast smażyć? Próbowała Pani?
Nie, nie próbowałam. Ale czasem robiłam tak, przygotowując inne placki. I wychodziły. Tylko były mniej pulchne i mniej chrupiące. Więc można spróbować. Radziłabym piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
Bardzo dziękuję. Wyglądają smakowicie, na pewno zrobię.
Nam – mnie, mężowi i synkowi – bardzo smakują. Mam nadzieję, że i u Pani tak będzie. Życzę smacznego! 🙂