KUCHNIA

Chaczapuri adżarskie

„Chaczapuri to jedna z najwspanialszych potraw, równie ważna dla gruzińskiej kuchni jak pizza dla włoskiej, knedle dla czeskiej czy tortilla dla hiszpańskiej. Jak każdą tradycyjną potrawę należy ją przygotowywać z dodatkiem filozoficznej zadumy nad historią człowieczeństwa i ogromem miłości do różnorodności smaków, zapachów i kolorów w potrawach całego świata” – czytamy w książce poświęconej kuchni gruzińskiej.DSC_0026

Przepis:

300 g mąki
szklanka letniej wody
4 g drożdży
sól
4 łyżki oleju

Wykonanie: Drożdże mieszamy z wodą i solą, dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto – może się trochę kleić do rąk. Dodajemy olej, zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na małe porcje, obtaczamy w mące i kształtujemy owalne łódeczki.

DSC_0143DSC_0030

Nadzienie:

ser feta
2 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki wody

Wykonanie: Rozkruszamy ser, łączymy z wodą i mąką. Wkładamy do ciasta. Posypujemy startym żółtym serem.
Piec w temperaturze 220-240 stopni przez około 15 minut.
W oryginalnym przepisie na końcu podaje się chaczapuri z żółtkiem jaja. Po raz pierwszy, gdy piekliśmy, mąż zrobił z żółtkiem. Ale teraz nie podajemy z jajkiem. Nasze dzieci jedzą z ketchupem i sałatkami z jarzyn. DSC_0145

O autorze

Joanna Jakubowska

Joanna Jakubowska

Z wykształcenia dziennikarz, z miłości żona i mama piątki dzieci: Karol — 10 lat, Mikołaj — prawie 8; Dominik 6, Klara 4,5; Kornelia 2 lata.
Zajmuję się domem i dziećmi — wychowuję je razem z mężem Bronisławem. Lubię czytać książki, fotografować. Od niedawna odkryłam uroki ogrodu — sadzę i sieję kwiaty, aby wokół było kolorowo.

Prowadzę blog:
http://podrodzinnymdachem.blogspot.com

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: