KUCHNIA

Kakaowy pudding chia z musem truskawkowym, awokado i borówkami

Latem, kiedy doskwierają upały, warto spożywać, jak najczęściej nawilżające koktajle. Dzisiaj przygotowałem dla was inspirację na czekoladowy pudding z nasionkami chia, z dodatkiem musu truskawkowego, awokado i borówek. W zasadzie wszystkie składniki, oprócz kakao mają charakter schładzający, szczególnie truskawka oraz awokado. Kiedy przygotujesz sobie taki deser, z pewnością poczujesz wyjątkową lekkość i orzeźwienie. Warto jednak zawsze zainwestować w dobrej jakości ziarenka chia oraz kakao, a mleko roślinne polecam zakupić z certyfikatem BIO.

To niezwykle łatwy, ale efektowny do przygotowania deser, który można przechowywać w lodówce nawet 2-3 dni. W każdej chwili, kiedy tylko poczujesz, konkretne pragnienie, sięgnij po ten wyjątkowy koktajl!

Mleko roślinne lekko podgrzałem, dodając szczyptę kardamonu dla aromatu i lepszego strawienia oraz trochę syropu daktylowego. Następnie kakao i po ostudzeniu, wsypałem nasionka chia. Wystarczy dokładnie wymieszać i wstawić koktajl do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie zmiksuj truskawki z dodatkiem listków bazylii. Polecam wybrać dojrzale i słodkie, aby już nie dosładzać musu.

Warto zapamiętać, że osoby ze słabą śledzioną, które nie tolerują zbyt dobrze napojów zimnych i mają tendencję do biegunek, powinny ostrożnie spożywać takie koktajle. Nasiona chia są raczej dobrze tolerowane, jeżeli jednak ktoś jeszcze nie jest przyzwyczajony do spożywania większych ilości błonnika, to po spożyciu chia mogą pojawić się wzdęcia. W takim przypadku trzeba przygotowywać takie koktajle, najlepiej latem i w niewielkich ilościach, dodając trochę utartego imbiru.

Składniki na ok. 2 szklanki:

1,5 szklanki mleka roślinnego
1 łyżeczka sproszkowanego kakao
1,5 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska)
mała szczypta mielonego kardamonu
drobna szczypta soli himalajskiej
kilka dojrzałych truskawek
2-3 listki bazylii (opcjonalnie)
1 łyżeczka syropu daktylowego (opcjonalnie)
kawałek awokado
borówki do dekoracji

Przygotowanie:

Do garnka wlej mleko roślinne i podgrzej, dodaj kakao, kardamon i chwilkę gotuj. Możesz dodać malutką szczyptę soli himalajskiej dla wzmocnienia smaku. Odstaw do ostygnięcia.

Następnie dodaj nasionka chia, wymieszaj i wstaw do lodówki na około 20 minut.

Truskawki obierz z szypułek i zblenduj z dodatkiem bazylii.

Gotowy pudding serwuj z musem truskawkowym, awokado i borówkami.

Na zdrowie!

O autorze

Marek Zaremba

Dyplomowany dietoterapeuta i specjalista medycyny komórkowej oraz terapeuta I stopnia medycyny św. Hildegardy. Od kilku lat prowadzi warsztaty kulinarne w akademii kulinarnej KULINARE Gotuj Zdrowo oraz praktykę dietoterapii. Kocha gotowanie i wszystko co z nim związane. Pasjonuje się fotografią kulinarną.
Autor książki" Jaglany Detoks" Ponad 336 stron o kaszy jaglanej, zdrowym odżywianiu i tym czego wszyscy jesteśmy spragnieni. Miłości.

Leave a Reply

%d bloggers like this: